Palkoviljat puhuttavat pellonpientareella
Palkoviljat puhuttavat pellonpientareella -pellonpiennarpäivä järjestettiin 26.8.2016 klo 9.00-12.00 Mustialassa.
Tilaisuuden alussa asiantuntijat alustivat keskusteluja palkoviljojen viljelystä ja käytöstä kotieläinten ruokinnassa. Keskustelu oli vilkasta ja monipuolista.
Esitysten jälkeen siirryttiin pellonpientareelle, jossa pääsi näkemään Mustialan maatilamittakaavan hernekasvustoa. Havaintoruuduilla esiteltiin monia eri vaihtoehtoja kasvivalkuaisen tuottamiseksi. Lisäksi nähtävänä oli kerääjäkasvikasvustoa, jossa kasvaa valko- ja alsikeapilan sekä italianraiheinän seosta, ja joka käytetään lampaiden laidunnukseen loppusyksyllä. keskustelu jatkui vilkkaana myös pellonpientareella.
Asiantuntijoiden alustukset:
Tervetuloa ja hankkeen esittely. Katariina Manni, projektipäällikkö, HAMK:
Avaus, taustaa alustuksiin, Manni, K.pdf
Herneen viljelykokemuksia. Heikki Pietilä, lehtori, HAMK:
Video alustuksesta, Pietilä, H.
Herne, Pietilä, H.pdf
Herne kevätvehnän esikasvina. Jaakko Saukkola, opinnäytetyöntekijä, HAMK:
Video alustuksesta, Saukkola, J
Herne kevätvehnän esikasvina, Saukkola, J.pdf
Palkoviljoista väki- ja säilörehua naudoille. Kaisa Kuoppala, erikoistutkija, Luke:
Video alustuksesta, Kuoppala, K.
Palkoviljoista väkirehua ja kokoviljasäilörehua naudoille.pdf
Kotoiset valkuaisrehut sikojen ruokinnassa. Johanna Daka, vanhempi asiantuntija, HkScan:
Video alustuksesta, Daka, J.
Kotoiset valkuaiskasvit sikojen rehuna, Daka, J.pdf
Herneen viljelystä maatilamittakaavassa mustialassa. Heikki Miettinen, tilanhoitaja, HAMK:
Video pellonpientareelta, Miettinen, H.
Kotimaisia valkuaiskasveja lautaselle
Yhteenveto tapahtumasta
Kotimaisia valkuaiskasveja lautaselle –tapahtuma järjestettiin 11.8.2015 klo 15-18 Mustialassa Tammelassa, Mustialantie 105. Tarkempi sijainti Laihon lato.
Tunnelmia maalaistorilta. (Kuva: Kaisa Kuoppala, Luke.)
Tapahtumasta tiedotettiin hankkeen nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa (Facebook ja Twitter), HAMKin ja Luken nettisivuilla sekä lehti-ilmoituksilla lehti-ilmoituksilla Hämeen Sanomissa ja Forssan Lehdessä lauantaina 8.8.2015. Tapahtumasta tehtiin myös mediatiedote, joka lähetettiin medialle 28.7.2015.
Tapahtumalla haluttiin kannustaa käyttämään kotikeittiöissä kotimaisia valkuaiskasveja ja lisätä kuluttajien tietoutta monipuolisista kotimaisista valkuaiskasvivaihtoehdoista ja niiden käytöstä. Tapahtuman avulla haluttiin myös saada kuluttajat ja valkuaiskasvien myyjät kohtaamaan toisensa.
Ohjelmassa oli tietoiskuja, tuottajatori, maistiaisia, valkuaiskasveihin tutustumista, visailua ja kyselyä sekä asiantuntijoita paikalla keskustelemassa ja jakamassa tietoa.
Tietoiskuissa paneuduttiin kotimaisten valkuaiskasvien käyttöön ruuanlaitossa ja niihin liittyviin liikeideoihin. Professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta korosti puheenvuorossaan erityisesti härkäpavun monikäyttöisyyttä ja sen terveysominaisuuksia. Keittiömestari Jaakko Nuutila Luonnonvarakeskuksesta peräänkuulutti kotimaisten valkuaiskasvituotteiden saatavuuden parantamista kaupoissa. Samanaikaisesti kun kuluttajien kiinnostus niiden käyttöä kohtaan lisääntyy, tulee myös saatavuuden lisääntyä kauppojen hyllyillä. Toimitusjohtaja Tarja Ollila Verso Foodista toimi rohkaisevana esimerkkinä miten tehdä valkuaiskasveista bisnestä. Tietoiskut taltioitiin ja ne löytyvät Valkuaisfoorumin nettisivuilta. Tietoiskut taltioitiin ja ne on kuunneltavissa tästä linkistä: Tietoiskut 11.8.2015
Tuottajatorilla oli myynnissä mm. monenlaisia valkuaiskasvituotteita kuten herneitä, härkäpapua, kvinoaa ja tempeä. Lisäksi tarjolla oli monista eri tuotteista tehtyjä maistiaisia ja myyjiltä sai vinkkejä valkuaiskasvien käytöstä ruuanlaitossa. Tuottajatoria varten kontaktoitiin kaikkiaan kolmeakymmentä potentiaalista myyjää joista yhdeksän pääsi paikalle:
Arolan tila
Elosa osk
Merja Vainio
Mäkiniemen tila Oy
Rainingon luomutila
Rantalan tila
Syrjälän lammastila
Wehnäpaakarit
Palkuainen
Myyjien tarjoamien maistiaisten lisäksi keittiömestari Jaakko Nuutila valmisti härkäpapumuhennoksen jota oli tarjolla kaikille kävijöille. Maistiaisten ohessa hän opasti valkuaiskasvien käyttöä ruuanlaitossa. Papumuhennoksen reseptin sai kotiinviemisiksi mukaan.
Kävijät pääsivät myös pellonlaidalle tutustumaan valkuaiskasvien havaintoruutuihin joissa kasvaa herneitä, härkäpapuja, lupiineja, virnoja ja vuohenhernettä. Havaintoruuduilla jokaisen kasvin kohdalla oli nimikyltti ja QR-koodista sai lisätietoa kyseisestä kasvista. Lisäksi paikalla oli asiantuntijoita vastailemassa kysymyksiin ja jakamassa tietoa. Pöydän äärellä valkuaiskasveja tutkailtiin mm. visailun merkeissä jossa piti tunnistaa esillä olleita valkuaiskasveja. Kyselyn avulla kartoitettiin mm. valkuaiskasvien käyttöä, saatavuutta ja tunnettuutta. Sekä visailuun että kyselyyn osallistuneiden kesken arvottiin valkuaiskasvituotepaketit.
Tapahtuman ohessa oli mahdollista tutustua omatoimisesti Mustialan viljelyksiin ja uuteen navettaan erillisen kartan kartan avulla. Myös Mustialan alueella toimiva kotieläinpiha Farmi ja olutravintola IsoPiippu olivat auki.
Tapahtumaan osallistui järjestäjien, asiantuntijoiden ja myyjien lisäksi arviolta n. 130 kävijää. Tunnelma tapahtumassa oli innostunut ja vuorovaikutteinen. Tapahtumasta saatiin hyviä ideoita hankkeen muihin toimenpiteisiin, erityisesti innovaatiotyöpajoihin.
Tapahtuman ennakkotiedote:
Kotimaisia valkuaiskasveja lautaselle –tapahtuma järjestetään 11.8.2015 klo 15-18 Mustialassa Tammelassa, Mustialantie 105.
Tapahtuman tarkoituksena on edistää kotimaisten valkuaiskasvien käyttöä kotikeittiöissä ja innoittaa jopa uusien liikeideoiden syntyä. Tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoutta kotimaisista valkuaiskasvivaihtoehdoista ja miten monipuolisesti niitä voidaan hyödyntää ruuanlaitossa. Kotimaiset valkuaiskasvit halutaan nostaa esiin myös yrittäjyysnäkökulmasta ja herätellä ideoita miten niistä voisi saada uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Ohjelma:
Klo 15.00 Tapahtuma alkaa:
- Maalaistori
- Papumuhennoksen maistiaiset alkavat ja jatkuvat niin kauan kuin muhennosta riittää
- Valkuaiskasvien havaintoruudut ja opastus
- Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen -hankkeen vetäjät paikalla
- Jaossa olevan kartan avulla omatoiminen tutustumismahdollisuus Mustialan viljelyksiin ja uuteen navettaan
- Farmi-kotieläinpiha auki, lisätietoja www.farmilla.fi
- Oluttupa Iso Piippu auki, lisätietoja www.mustialanmatkailu.fi/iso-piippu
Klo 15.30 ja 17.00 Tietoiskuja kotimaisten valkuaiskasvien käytöstä
- Professori Raija Tahvonen, Luonnonvarakeskus: Kotimaiset pavut tuontisoijan tilalle
- Keittiömestari Jaakko Nuutila, Luonnonvarakeskus: Kokkaa herkkuja kotimaisista valkuaiskasveista
- Toimitusjohtaja Tarja Ollila, Verso Food: Kotimaisten valkuaiskasvien monet ulottuvuudet; yrittäjyydestä syömisen nautintoon
Klo 18.00 Tapahtuma päättyy
Tervetuloa Kotimaisia valkuaiskasveja lautaselle –tapahtumaan!