Julkaisu: VALKUAISFOORUMI – yhdessä kohti suurempaa valkuaisomavaraisuutta
Valkuaisfoorumi-hankkeessa tuotettu aineisto on koottuna julkaisuun "VALKUAISFOORUMI – yhdessä kohti suurempaa valkuaisomavaraisuutta." Julkaisun ovat toimittaneet Katariina Manni (HAMK), Kaisa Kuoppala (Luke) ja Marketta Rinne (Luke).
Julkaisu on tästä vapaasti ladattavissa:
Valkuaisfoorumi_Manni_Kuoppala_Rinne.pdf
Loppuseminaari 12.12.2017, esitykset
Valkuaisfoorumi-hankkeen loppuseminaari teemalla Kotimaisen valkuaisen mahdollisuudet pidettiin Jokioisten Tietotalolla 12.12.2017. Aamupäivällä käsiteltiin kotimaista kasvivalkuaista ihmisravitsemuksessa ja iltapäivällä alkutuotannossa.
Päivä koostui asiantuntijoiden pitämistä esityksistä, niiden pohjalta käydyistä keskusteluista sekä paneelikeskustelusta teemana Kotimainen valkuainen lautasella nyt ja tulevaisuudessa. Kaikki esitykset lähetettiin suorana live-lähetyksenä, jonka lisäksi ne myös taltioitiin.
Avaus ja hankkeen esittely
Katariina Manni, projektipäällikkö, HAMK
Videoesitys
Esitysdiat
Valkuaisfoorumi kokoaa alueen osaamista
Mona-Anitta Riihimäki, tutkimusyksikön johtaja, HAMK
Videoesitys
Esitysdiat
Biotalous maakunnan kehittämisen kärkenä
Osmo Väistö, kehittämisjohtaja, Hämeen Liitto
Videoesitys
Valkuainen puhututtaa niin ihmisten kuin eläinten ravitsemuksessa
Marketta Rinne, tutkimusprofessori, Luke
Videoesitys
Esitysdiat, pdf
Valkuaisfoorumi omavaraisuutta edistämässä
Eeva-Liisa Ryhänen, johtaja, Luke
Videoesitys
Esitysdiat
Käytännön vinkit härkäpavun viljelyyn
Samuel Jussila, kasvintuotannon asiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi
Videoesitys
Esitysdiat
Uudet härkäpapulajikkeet
Pertti Pärssinen, jalostaja, Boreal Kasvinjalostus Oy
Videoesitys
Esitysdiat
Härkäpavun erityisominaisuudet yksimahaisten ruokinnassa
Erja Koivunen, tutkija, Luke
Videoesitys
Esitysdiat
Härkäpapu ja herne kasvattavat sikoja
Johanna Daka, vanhempi asiantuntija, HkScan Finland Oy
Videoesitys
Esitysdiat
Kotoista valkuaista lehmille
Kaisa Kuoppala, erikoistutkija, Luke
Videoesitys
Esitysdiat
Kotimainen valkuainen lautasella nyt ja tulevaisuudessa -paneelikeskustelu
Kaikki videotaltioinnit ovat koottunat Valkuaisfoorumin YouTube-kanavalla.
Maataloustieteen Päivät 2018
Tavoitteena parempi valkuaisrehujen omavaraisuus. Marketta Rinne, Luke.
Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon. Katariina Manni, HAMK.
Herne säilörehun raaka-aineena. Kaisa Kuoppala, luke.
Murskesäilöntä pienentää härkäpavun haitta-ainepitoisuuksia. Erja Koivunen, Luke.
Maataloustieteen Päivät 2016
Valkuaisfoorumi oli esillä Maataloustieteen Päivillä 2016 suullisena esityksenä ja posterina. Suullisen esityksen piti erikoistutkija Kaisa Kuoppala Luonnonvarakeskuksesta, aiheena Härkäpapu säilörehun raaka-aineena. Posterissa esiteltiin hanketta.
Tiivistelmät ovat luettavissa tästä linkistä:
MAATALOUSTIETEEN PÄIVÄT 2016. 12.–13.1.2016 Viikki, Helsinki. ESITELMÄ- JA POSTERITIIVISTELMÄT. Toim. Laura Alakukku, Nina Schulman, Tuula Puhakainen.
Kuoppala, K., Manni, K., Känkänen, H. & Rinne, M. 2016. Härkäpapu säilörehun raaka-aineena. s. 32.
Manni, K., Rinne, M. & Kuoppala, K. Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen. s. 184.
Posteri
Yksittäisiä esityksiä ja kirjoituksia
Palkoviljat Valkuaisfoorumin tutkimuksissa. Kaisa Kuoppalan, Luke, esitys KoneAgriassa pidetyssä Luomuseminaarissa 8.10.2016.
Tietoiskut (Raija Tahvonen; Luke, Jaakko Nuutila; Luke ja Tarja Ollila; Verso Food) Kotimaisia valkuaiskasveja lautaselle -tapahtumassa 11.8.2015 Mustialassa.
Kotimaiset palkokasvit ruokana ja rehuna. Kaisan papuilta 160316.
Pellosta tehoa naudanlihantuotantoon. Katariina Manni, HAMK, esitys Nautaparlamentissa 22.7.2017
Opinnäytetöitä
Niemi, T. 2018. Härkäpavun korjuun ja säilönnän optimointi: Kokoviljasäilörehun korjuun ajoittaminen ja säilöntäaineen vaikutus murskesäilöttyihin papuihin. Pro gradu, Helsingin yliopisto, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta.
Ojanen, P-M. 2016. Härkäpapusäilörehun korjuuajankohdan optimointi. Opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu, maaseutuelinkeinot.
Okkonen, J. 2016. Herneen ja härkäpavun murskesäilöntä. Opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu, maaseutuelinkeinot.
Saukkola J. 2018. Herneen esikasviarvon huomioiminen kevätvehnän typpilannoituksessa. Opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu, maaseutuelinkeinot.
Valkama, J. 2017. Kotoisten valkuaisrehujen käytön vertailua lypsylehmien ruokinnassa. Opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu, maaseutuelinkeinot.