Valkolupiini Lupinus albus
Lajike havaintoruudulla: Energy
Valkolupiini kuuluu yksivuotisiin rehupalkokasveihin. Sitä voidaan viljellä puhdaskasvustona tai seoskasvustona viljojen kanssa. Suomen kasvuoloissa se soveltuu vain vihantarehuksi, sillä pitkän kasvuaikansa vuoksi se ei ehdi tuleentua ja tuottaa siemeniä puitavaksi. Valkolupiinilla onkin potentiaalia erityisesti biomassan tuotannossa.
Valkolupiini on typpiomavarainen, koska se kykenee sitomaan ilmakehässä olevaa typpeä juurissa olevien Rhizobium-bakteerien avulla. Näin ollen se ei ole yhtä riippuvainen lisälannoituksesta kuin esim. viljakasvit. Valkolupiini on myös hyvä esikasvi, sillä se jättää typpeä maaperään myös seuraavan viljelykasvin käyttöön. Viljelykierrossa se vähentää viljan tauteja ja parantaa muutenkin maan kasvukuntoa.
Valkolupiini sopii parhaiten hiekka- ja hietamaille. Sen kylvösyvyys on 5-8 cm. Kylvösiemen tulee ympätä. Valkolupiini muodostaa hyvin voimakkaan paalujuuren joka kuohkeuttaa tehokkaasti maata.
Viljelty valkolupiini on hyvä valkuaisrehukasvi. Siitä tehtyä säilörehua voidaan käyttää märehtijöiden ruokinnassa.
Makealupiineihin kuuluva valkolupiini sopii myös ihmisille valkuaisen lähteeksi. Siemenet (pavut) kuoritaan karvaan maun vähentämiseksi. Kaupallisesti tärkein tapa käyttää lupiinia on tehdä siitä jauhoa. Siemenistä valmistetaan mm. etikka- tai suolasäilykkeitä Etelä-Euroopassa. Lupiininsiemenet on aina kypsennettävä ennen syömistä. Valkolupiinin ituja (pienversoja) kasvatetaan myös erikseen syötäväksi, ja ne käytetään salaattien tapaan tai kuumennetaan vaikkapa wokissa. Lupiinit ja niistä valmistetuttuotteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita mm. maapähkinäallergikoille. Tienvarsilla tai kukkapenkissä kasvavia karvaslupiineiksi sanottuja lupiinilajeja ei pidä syödä, sillä ne sisältävät ihmisille ja eläimille myrkyllisiä alkaloideja.
White lupin Lupinus albus
Variety present: Energy
White lupin is an annual forage legume. It can be grown as a pure stand or mixed with cereals. Under the Finnish conditions, it can only be used for biomass production because the growing season is too short for the seeds to be matured.
White lupin is self-sufficient in terms of nitrogen thanks to the Rhizobia-bacteria in its roots. Other main nutrients, phosphorus and potassium, need however to be supplied. White lupin has a high value in the crop rotation as it provides nitrogen for the following crop as well.
White lupin is best suited for sandy soils. Sowing depth is 5-8 cm, and seed should be inoculated with Rhizobia-bacteria before sowing. White lupin has a strong taproot, which improves soil structure.
White lupin has potential to produce high amounts of feed biomass with high protein concentration. The silage made of it can be used for ruminants.
White lupin belonging to "sweet lupins" can also be used in human nutrition. Seeds are shelled, which reduces bitter taste. Lupin flour is an important product commercially. In Southern Europe seeds are pickled and used as a snack. Lupin seeds must always be cooked before consumed. The small shoots (or sprouts) of white lupin are grown to be used for salads, sandwiches or in making wok. Lupins may cause allergic reactions particularly for those allergenic to peanuts. Lupins growing by the roads or in the garden should not be consumed as they contain toxic alkaloids.