First in finnish, then in english
Soijapapu Glycine max
Lajike havaintoruuduilla: Anjuska
Soijapapu on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Tärkeimmät tuottajamaat ovat Yhdysvallat, Brasilia ja Argentiina. Euroopassa soijapapua tuotetaan vain noin 2 % kulutuksesta, joten suurin osa soijasta tuodaan Euroopan ulkopuolelta. Suomessa soijan viljely on vähäistä, vain muutama tila on kokeillut sen viljelyä. Soija vaatii pit-kän kasvukauden ja on lyhyen päivän kasvi. Se vaatii riittävän lämpösumman ja on hallanarka. Nämä rajoittavat soijan viljelyä Suomessa ja myös monissa muissa osissa Eurooppaa.
Soijapapu on merkittävä öljy- ja valkuaiskasvi. Siitä puristettua öljyä käytetään elin-tarvikeöljynä ja biodieselin raaka-aineena. Öljyn puristuksen yhteydessä syntyvää valkuaispitoista rouhetta käytetään pääasiassa eläinten rehuissa. Soijan valkuaispi-toisuus on korkea. Soijarouheessa on valkuaista noin 520 g/kg ka.
Soijapapu on yksivuotinen palkokasvi. Se muodostaa palon, jossa on useampi sie-men. Yhdessä kasvissa on useita palkoja. Soija on typpiomavarainen, koska se ky-kenee sitomaan ilmakehässä olevaa typpeä.
Soija on vaatelias kasvupaikan suhteen. Parhaiten se menestyy hyvän vesitalou-den omaavilla mailla, joilla maan kasvukunto on hyvä. Soija sopeutuu muita palko-kasveja paremmin alhaisempaan maan pH-arvoon, mutta pH:n laskiessa alle 5,2, se alkaa haitata biologista typen sidontaa. Soijan kylvösyvyys on savimailla 2 cm ja hiekkamailla 5 cm. Soija puidaan tuleentuneena, jolloin suurin osa lehdistä on va-rissut. Kosteuspitoisuuden tulisi olla alle 15 %. Tuleentuneessa kasvustossa palot ovat ruskeita ja halkeavat helposti.
Soijan viljelyyn liitetään eettisiä ja ympäristöongelmia, mutta ravitsemukselliselta laadultaan se on erinomainen ja siitä valmistetaan mitä moninaisimpia elintarvikkei-ta.
Soya bean, soybean Glycine max
Variety present: Anjuska
Soya bean is one of the most cultivated plant species globally. The most important production countries are USA, Brazil and Argentina. Europe produces only 2 % of soya bean consumed and is thus heavily dependent of import. In Finland, only a few farmers have tried cultivating it. Soya bean requires a long growing period and is adapted to a short day-length. The cumulative temperature requirement is relative-ly high and it is easily damaged by frost. These factors limit its cultivation in Finland and also in many other parts of Europe.
Soya bean is a very important to oil and protein plant. The oil is used for human consumption and biodiesel production. The meal remaining after oil removal is used mainly as animal feed. The protein concentration of soybeans is high and in meal there is ca. 520 g crude protein per kg dry matter.
Soya bean is an annual legume. The seeds are in pods and there are several pods per plant. Soya bean can fix atmospheric N via the Rhizobium bacteria in the roots.
Soya bean is demanding regarding the growing conditions. It thrives best on well-drained soils but tolerates lower pH than most other legumes. However, if soil pH drops below 5.2, biological nitrogen fixation starts to suffer. The sowing depth on clay soils is 2 cm and on sand soils 5 cm. The seeds are harvested fully ripened when most leaves have dropped. The humidity at harvest should be below 15 %. Ripened pods are brown and open easily.
A number of ethical and environmental problems are linked with soya bean produc-tion, but nutritionally it is an excellent plant and numerous soya bean based food products are available in the super markets.