First in finnish then in english.
Sinilupiini Lupinus angustifolius
Lajike havaintoruudulla: Sonet
Sinilupiini kuuluu yksivuotisiin rehupalkokasveihin. Sitä voidaan viljellä puhdaskasvustona tai seoskasvustona viljan kanssa niin vihantarehuksi kuin puitavaksikin. Sinilupiinilla on potentiaalia erityisesti siementuotannossa, sillä sen biomassan tuotanto ei ole voimakaskasvuisimpien palkokasvien luokkaa.
Sinilupiini on typpiomavarainen, koska se kykenee sitomaan ilmakehässä olevaa typpeä juurissa olevien Rhizobium-bakteerien avulla. Näin ollen se ei ole yhtä riippuvainen lisälannoituksesta kuin esim. viljakasvit. Sinilupiini on myös hyvä esikasvi, sillä se jättää typpeä maaperään seuraavan viljelykasvin käyttöön ja vähentää viljan tauteja viljelykierrossa.
Sinilupiini sopii parhaiten hiekka- ja hietamaille. Se on kalkinarka ja sietää happamuutta, joten sitä voidaankin viljellä maassa jonka pH on 5. Myös varjostukselle se on arka. Sinilupiinin kylvösyvyys on 3-4 cm. Kylvösiemen tulee ympätä.
Viljelty sinilupiini on hyvä valkuaisrehukasvi, sillä sen siementen raakavalkuaispitoisuus on noin 340 g/kg ka. Sitä voidaan käyttää märehtijöiden ja sikojen ruokinnassa.
Sinilupiini on hyvä valkuaisen lähde ihmisille. Vaikka sekin kuuluu makealupiineihin, sitä ei pidä syödä sellaisenaan, ja elintarvikkeeksi valitaan vähän alkaloideja sisältävät lajikkeet. Siemenet kuoritaan karvasaineiden määrän vähentämiseksi ja jauhetaan jauhoksi. Siemenistä voidaan valmistaa säilykkeitä tai fermentoituja tuotteita (tempe, tofu, jne). . Lupiininsiemenet on aina kypsennettävä ennen syömistä. Lupiinit ja niistä valmistetuttuotteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita mm. maapähkinäallergikoille. Tienvarsilla tai kukkapenkissä kasvavia lupiineja ei pidä syödä, sillä ne sisältävät ihmisille ja eläimille myrkyllisiä alkaloideja.
Blue lupin, narrow-leafed lupin Lupinus angustifolius
Variety present: Sonet
Blue lupin is an annual grain legume. It can be grown as a pure stand or mixed with cereals. It has most potential in seed production, because the biomass yield is not very competitive, but seeds mature in Southern Finland.
Blue lupin is self-sufficient in terms of nitrogen thanks to the Rhizobia-bacteria in its roots. Other main nutrients, phosphorus and potassium, need however to be supplied. Blue lupin has a high value in the crop rotation as it provides nitrogen for the following crop as well, and inhibits plant diseases of cereals in crop rotation.
Blue lupin is best suited for sandy soils. It grows well in rather acid soil, and it can be grown in soil with pH 5. Sowing depth is 3-4 cm, and seed should be inoculated with Rhizobia-bacteria before sowing.
Blue lupin is a good source of protein also in human nutrition, although it belongs to sweet lupins, the varieties are carefully chosen for food use based on their low alcaloid content. The seeds are used as food after shelling, which reduces bitterness, and then ground to lupin flour. Seeds can also be used as pickles, other conserves or fermented products, such as tempe and tofu. Lupin seeds must always be cooked before consumed. Lupins may cause allergic reactions particularly for those allergenic to peanuts. Lupins growing by the roads or in the garden should however not be consumed as they contain toxic alkaloids.
Yhteistyössä / collaboration with