First in finnish then in english.
Rehuvirna Vicia sativa
Lajike havaintoruudulla: Ebena
Rehuvirna kuuluu yksivuotisiin rehupalkokasveihin. Se on erittäin satoisa säilörehukasvi etenkin seoksissa esimerkiksi kauran ja raiheinän kanssa. Säilörehuksi viljeltäessä rehuvirna tarvitsee yleensä aina tukikasvin, minkä takia viljely seoskasvustona vahvakortisten viljojen kanssa on suositeltavaa.
Rehuvirna sopii myös laidun- ja viherlannoituskasviksi. Suomen suosituin lajike on Ebena.
Rehuvirna on typpiomavarainen, koska se kykenee sitomaan ilmakehässä olevaa typpeä juurissa olevien Rhizobium-bakteerien avulla. Rehuvirna viihtyy ravinteikkaassa, hyvärakenteisessa maassa. Parhaat kasvupaikat ovat savet ja hietasavet, mutta se menestyy myös hieta-, moreeni- ja turvemailla. Tärkeää on, että pellon ojitus on kunnossa. Maan pH:n tulee olla 6 tai yli. Rehuvirnalla on laaja juuristo, joka muokkaa maan mururakennetta kuohkeammaksi.
Rehuvirna kylvetään 3-5 cm:n syvyyteen. Rehuntuotannossa ympätyn siemenen käyttö on välttämätöntä.
Rehuvirna on hyvä valkuaisrehukasvi. Siitä tehdyn säilörehun raakavalkuaispitoisuus on noin 200 g/kg ka.
Common vetch Vicia sativa
Variety present: Ebena
Common vetch is an annual forage legume. It has a very high yield potential for silage particularly in mixtures with e.g. oats and ryegrass. Common vetch is typically grown in mixtures with cereals which provide support for the vetch.
Common vetch can also be grazed or used as green manure. The most common variety in Finland is Ebena.
Common vetch is self-sufficient in terms of nitrogen thanks to the Rhizobia-bacteria in its roots. It prefers soil with high nutrient concentrations and good structure.Common vetch grows well in different soils (clay, loamy sand, fine sand, moraine, organic soil), if field's hydrology is in good shape. The pH of soil should be at least 6.
The seed is sown to 3-5 cm depth. Inoculation of the seeds is necessary.
Silage prepared from common vetch has high crude protein concentration, ca. 200 g/kg DM.
Yhteistyössä / collaboration with