First in finnish then in english
Rapsi Brassica napus
Lajike havaintoruuduilla: Proximo
Rapsi eli kaalirapsi on lantun alalaji ja kuuluu ristikukkaisiin kasveihin. Sitä viljel-lään öljykasvina sekä Suomessa että muualla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Suomessa kevätrapsia voidaan viljellä vain eteläisimmässä osassa maata, sillä se vaatii pitkän kasvukauden. Rapsin lisäksi Suomessa viljellään ylei-sesti rypsiä (Brassica rapa), jonka kasvuaika on lyhyempi mutta toisaalta sadontuot-tokyky pienempi. Rypsin ja rapsin viljely ja käyttö ovat muuten lähes identtiset.
Rapsin siemenistä puristetaan öljyä, jota voidaan käyttää elintarvikkeena, rehuna ja biodieselin valmistukseen. Öljynpuristuksen sivutuotteena syntyy rapsirouhetta, joka on hyvälaatuista valkuaista erityisesti märehtijöiden ruokintaan. Sitä käytetään jonkin verran myös yksimahaisten, kuten sikojen ja kanojen, rehuna.
Rapsi on hyvä viljelyn monipuolistaja. Se katkaisee viljan monokulttuurin ja on hyvä viljan esikasvi. Keltakukkaisena kukkiva rapsipelto houkuttelee pölyttäjiä. Rapsi on-kin tärkeä ravinnonlähde mehiläisille, kimalaisille ja muille luonnonpölyttäjille. Te-hokas pölytys puolestaan lisää satoa.
Pitkän kasvuaikansa vuoksi rapsi kylvetään mahdollisimman aikaisin keväällä maan lämpötilan ollessa vähintään kolme astetta. Kylvösyvyys on noin 2-3 cm. Ke-vätrapsi menestyy parhaiten rakenteeltaan hyväkuntoisilla kivennäismailla, joiden pH on hyvä. Sato puidaan mahdollisimman kuivana ja täysin tuleentuneena, jolloin kasvusto on väriltään harmaa ja siemenet ovat muuttuneet tumman ruskeiksi tai mustiksi.
Rehuksi käytettävän rapsirouheen valkuaispitoisuus on noin 380 g/kg kuiva-aineessa. Rapsi onkin merkittävä valkuaisen lähde kotieläinten, erityisesti lypsy-lehmien, ruokinnassa. Rapsipuristeen valkuaispitoisuus on hieman rapsirouhetta alhaisempi, mutta sen öljypitoisuus on korkeampi, mikä lisää sen energia-arvoa.
Suurin osa rapsiöljyn rasvasta on pehmeää, kerta- ja monityydyttymätöntä rasvaa. Öljy sisältää myös runsaasti omega-3-rasvahappoja.
Rapeseed Brassica napus
Variety present: Proximo
Rapeseed is cultivated for its oil in Finland as well as elsewhere in Europe, in Northern America and Australia. In Finland rapeseed (Brassica napus, ”rapsi”) can only be cultivated in the most Southern parts, because it requires a long growing period. That is why another species, Brassica rapa (”rypsi”), is commonly used in Finland. It has a shorter growing period and lower yield, but otherwise the cultiva-tion and use of these two species is almost identical.
Rapeseed oil can be used for human consumption, as a feed ingredient or for bio-diesel production. The meal or cake remaining after oil removal is a valuable protein supplement particularly for ruminants, but it can also be used for pigs and poultry.
Rapeseed provides an opportunity to increase the diversity of crop production. It fits well in crop rotations with cereal grains. Yellow-flowered rapeseed field attracts bees and provides nutrition for various insects. Efficient pollination also increases the seed yield.
Due to its long growing period, rapeseed is sown early in the spring when the soil temperature is at least 3 °C The sowing depth is 2-3 cm. Spring-sown rapeseed thrives best on mineral soils with good structure and high pH. The seeds are har-vested fully ripened and as dry as possible when the overall image of the plants is grey and the seeds are dark brown or black.
The protein concentration of rapeseed meal used as feed is ca. 380 g/kg dry matter. Rapeseed meal provides a significant proportion of protein supplementation particu-larly for dairy cows. The protein concentration of rapeseed cake is somewhat lower due to the higher oil concentration, which results in higher energy value of it.
Most rapeseed fatty acids are soft mono or poly unsaturated fatty acids. The oil is also rich in omega-3-fatty acids.