First in finnish then in english
Puna-apila Trifolium pratense
Lajike havaintoruudulla Saija
Puna-apila on nimensä mukaisesti punakukkainen ja korkeus vaihtelee 15–60 cm:n välillä. Puna-apilaa tavataan lähes koko Euroopassa ja lisäksi Pohjois-Afrikassa sekä Keski- ja Pohjois-Aasiassa.
Puna-apila on tärkein nurmipalkokasvimme. Tyypillisimmin sitä viljellään seoksena nurmiheinien kanssa, mutta myös viljely puhtaana kasvustona on mahdollista. Puna-apilan valkuaispitoisuus on heinäkasveja korkeampi, keskimäärin 210 g/kg ka. Lisäksi puna-apila on typpiomavarainen, sillä sen juuristossa elävät bakteerit sitovat typpeä, joten typpilannoituksen tarve apilaa sisältävissä nurmiseoksissa vähenee. Erityisesti luomutuotannossa puna-apilan merkitys nurmissa on suuri, mutta sitä ei kannata jättää luomuviljelijöiden yksinoikeudeksi.
Puna-apila viihtyy parhaiten mailla, joiden pH on 6–7. Maan pH ei saa olla alle 5,5, sillä silloin typpeä sitovien juurinystyräbakteereiden toiminta heikkenee. Puna-apila on hyvä maan kuohkeuttaja erityisesti savimailla. Sillä on syvä paalujuuri, joka mahdollistaa veden ottamisen syvemmältä. Puna-apila kestääkin hyvin kuivuutta. Puna-apila kylvetään noin 1-2 cm:n syvyyteen. Ympätyn siemenen käyttö on suositeltavaa.
Kukkiva puna-apila houkuttelee pölyttäjiä. Se onkin tärkeä ravinnonlähde mehiläisille, kimalaisille ja muille luonnonpölyttäjille. Näin ollen puna-apila on tärkeä kasvi myös hunajantuotannossa.
Puna-apila lisää lehmien rehunsyöntiä heinäkasveista tehtyyn säilörehuun verrattuna. Tämä puolestaan näkyy lisääntyneenä maitotuotoksena. Lisäksi maidon rasvahappokoostumus muuttuu pehmeämmäksi eli ihmisen terveyden kannalta paremmaksi.
Red clover Trifolium pratense
Variety present: Saija
Red clover has, as decribed by its name, red flowers and its height varies between 15 to 60 cm. It is found almost all over Europe and also in North Africa, and Mid and North Asia.
Red clover is our most important forage legume. It is typically used in mixed swards with grasses, but using it as a pure stand is also possible. The crude protein concentration of red clover is higher than that of grasses, typically 210 g/kg dry matter. Further, red clover can fix atmospheric N via the Rhizobium bacteria in the roots so that the N fertilization of clover containing swards can be reduced. The role of red clover is particularly important in organic production, but it should not be left exclusively for organic farmers.
Red clover thrives best on soils with a pH between 6 and 7, and it should not be below 5.5 because then N fixation starts to suffer. Red clover improves soil structure particularly on clay soils. It has a deep pole root that allows utilizing water efficiently so that red clover is draught resistant. The sowing depth is 1-2 cm and use of inoculated seed is recommended.
Flowering red clover attracts bees and it is an important source of nutrition for insects. It also supports honey production.
Inclusion of red clover in the ration of dairy cows increases feed intake and subsequently milk production. Red clover also affects milk fatty acids so that milk fat becomes more soft which is beneficial from human health perspective.