First in finnish then in english.
Herne Pisum sativum
Lajikkeet havaintoruuduilla: Florida (vihermassan tuotanto) ja Ingrid (puitava)
Herne kuuluu yksivuotisiin palkokasveihin. Sitä voidaan viljellä puhdaskasvustona tai seoskasvustona viljojen, usein kauran tai vehnän, kanssa. Lajikkeita löytyy niin vihantarehuksi, kokoviljasäilörehuksi kuin puitavaksikin. Rehuherneeksi käytetään eri lajikkeita kuin ruokaherneeksi. Vihantarehuherneet ovat reheväkasvuisia ja tuottavat runsaasti vihermassaa kun taas puitavilla lajikkeilla on enemmän siementä suhteessa muuhun massaan.
Herne on typpiomavarainen, koska se kykenee sitomaan ilmakehässä olevaa typpeä juurissa olevien Rhizobium-bakteerien avulla. Usein sille tosin annetaan typpeä starttilannoituksena varmistamaan hyvä alkukasvu. Muut kasvuun tarvittavat ravinteet herne ottaa kokonaan lannoitteista tai maasta. Herne on hyvä esikasvi, sillä se jättää typpeä maaperään myös seuraavan viljelykasvin käyttöön. Lisäksi se ehkäisee viljelykierrossa viljan tauteja, koska ei ole niiden isäntäkasvi.
Herne on vaatelias kasvupaikan suhteen. Parhaiten se viihtyy ilmavilla, hyvärakenteisilla hietasavilla, hienoilla hiedoilla ja liejusavilla, joissa ojitus on kunnossa. Maan pH:n tulee olla 6 tai yli. Pienen juuristonsa takia herne kärsii herkästi kuivuudesta, mutta myös liiasta kosteudesta on haittaa, sillä silloin juuret kärsivät hapen puutteesta.
Herne kylvetään 5-8 cm:n syvyyteen. Kylvösiemen- ja lannoitemäärät riippuvat siitä, kylvetäänkö herne puhdaskasvustona vai seoskasvustona viljan kanssa. Ympätyn siemenen käyttö on suositeltavaa.
Herneiden valkuaispitoisuus on noin 230 g/kg kuiva-aineessa (ka) eli huomattavasti pienempi kuin ns. varsinaisen valkuaisrehujen kuten soija- ja rypsirouheiden. Toisaalta myös herneen energiapitoisuus on hyvä eli se sopii hyvin täydentämään kaikkien kotieläinten rehuannosta. Koko kasvustosta tehty säilörehu sopii märehtijöiden ruokintaan.
Herne on hyvä valkuaisen lähde myös ihmisille. Ruokahernelajikkeet ovat tyypillisesti vihreäsiemenisiä ja niillä on hyvät keitto-ominaisuudet. Kuivattuja herneitä voi perinteisen rokan lisäksi käyttää liottamisen ja kiehauttamisen jälkeen monipuolisesti mm. salaateissa, keitoissa, muhennoksissa ja lisäkkeenä. Tuoreet ja tuoreena pakastetut tai tölkitetyt herneet soveltuvat syötäväksi sellaisenaan tai niitä voi lisätä ruokaan tai vaikkapa smoothieen. Kotona pakastettaessa herneet on hyvä ryöpätä ennen pakastusta säilyvyyden parantamiseksi.
Pea Pisum sativum
Varieties present: Florida (biomass production) and Ingrid (peas)
Pea is an annual grain legume. It can be grown as a pure stand or mixed with cereal grains, typically oats or wheat. There are numerous varieties available which are suited for biomass or seed production. Further, different varieties are used for peas used for feed or food. Pea varieties for biomass production form strong leafy stands while those used for seeds produce higher proportion of the biomass in the form of seeds.
Pea is self-sufficient in terms of nitrogen thanks to the Rhizobia-bacteria in its roots. Other main nutrients, phosphorus and potassium, need however to be supplied. Pea has a high value in the crop rotation as it provides nitrogen for the following crops as well. Further, it does decrease pressure of diseases against cereals.
Pea has high requirements for the soil quality. It thrives best on light well-structured soils (sandy and loamy soils with moderate clay and organic matter content), which are well drained. The pH of the soil should be 6 or above. Due to its small roots, pea easily suffers from draught, but too wet conditions are also bad leading to lack of oxygen for the roots.
Peas are sown to 5-8 cm depth. The amount of seeds and fertilizers used depends on whether the pea is cultivated as a pure stand or mixed with cereals. Inoculation of the seeds is recommended.
The crude protein concentration of peas is approximately 230 g per kg dry matter (DM), which is clearly less than that of the actual protein supplements such as soybean or rapeseed meal. On the other hand also the energy value of peas is high so that they are well suited for the feeding of farm animals. Whole crop silage made form a pure or mixed pea stand is suitable for feeding ruminants.
Peas are an excellent source of plant protein in human nutrition. Pea varieties for human consumption are typically green in color and they are well suited for different uses. After soaking and cooking dried peas can be used for many foods such as the traditional pea soup, salads, mashes, side dishes etc. Fresh peas and freshly frozen or tinned peas can be consumed as such, or for the preparation of various foods, a smoothie for example. Fresh peas can be frozen also at home. The quality of fresh peas stays better if they are blanched before freezing.
Yhteistyössä / collaboration with