Härkäpapu Vicia faba
Lajikkeet havaintoruuduilla: Kontu (puitava tai vihermassan tuotanto), Fuego, Honey, Fanfare, Pyramid (vihermassan tuotanto)
Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista ja se on maailmanlaajuisesti yleinen ravinto- ja rehukasvi. Myös Suomessa sitä on käytetty ruokakasvina vuosisatoja. Härkäpapu kuuluu yksivuotisiin palkoviljoihin. Sitä voidaan viljellä puhdaskasvustona tai seoskasvustona viljan kanssa. Lajikkeita löytyy niin vihantarehuksi, kokoviljasäilörehuksi, puitavaksi kuin ruuanlaittoonkin.
Härkäpapu on typpiomavarainen, koska se kykenee sitomaan ilmakehässä olevaa typpeä juurissa olevien Rhizobium-bakteerien avulla. Muut kasvuun tarvittavat ravinteet härkäpapu ottaa kokonaan lannoitteista tai maasta. Härkäpapu on hyvä esikasvi, sillä se jättää typpeä maaperään myös seuraavan viljelykasvin käyttöön, vähentää viljan tauteja ja parantaa maan rakennetta.
Härkäpavun viljelyyn soveltuvat savi-, hietasavi- ja hietamaat. Runsas multavuus voi aiheuttaa liian pitkään jatkuvan kasvun syksyllä. Maan pH:n tulee olla 6 tai yli.
Härkäpavulla on voimakas juuristo sekä pitkä, maata kuohkeuttava paalujuuri. Paalujuuren avulla kookas härkäpapu pysyy hyvin pystyssä ja sen avulla se pystyy ottamaan ravinteita vähän tiiviimmässäkin maassa. Lisäksi syvä juuristo muokkaa maan mururakennetta, edistää pieneliöstön elinoloja ja synnyttää huokosverkostoja joita pitkin ilma, vesi ja kasvien juuret pääsevät kulkemaan.
Härkäpapu kylvetään hyvissä kosteusoloissa 5-7 cm:n syvyyteen. Kylvösiemen- ja lannoitemäärät riippuvat siitä, kylvetäänkö härkäpapu puhdaskasvustona vai seoskasvustona viljan kanssa. Ympätyn siemenen käyttö on suositeltavaa.
Härkäpapu on hyvä valkuaisrehukasvi, sillä sen raakavalkuaispitoisuus on noin 300 g/kg ka siemenessä ja noin 190 g/kg ka vihantamassassa. Sitä voidaan käyttää kaikkien kotieläinten ruokinnassa, mutta se sisältää jonkun verran haitta-aineita, jotka on huomioitava kun sitä käytetään sikojen ja erityisesti siipikarjan ruokinnassa.
Härkäpapu on hyvä valkuaisen ja ravintokuitujen lähde ihmisille ja sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa melkein koko sen kasvukauden ajan. Härkäpapu on osa normaalia ruokavaliota mm. Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Välimeren maissa. Tuleentumattomia tuorekasviksen kaltaisia härkäpapuja voidaan lajikkeesta riippuen käyttää kevyesti ryöpättynä tai vokattuna ja ryöpätyt pavut voi pakastaa. Haitta-aineiden takia papuja ei pidä syödä kypsentämättöminä eikä papujen ympärillä olevaa palkoa tule käyttää ruokana. Kirpeää makua vähentää, jos siemenen uloin kuori poistetaan, ja sisus on myös pehmeämpi kuin kokonainen papu. Kuivattuna hyvin säilyvä tuleentunut härkäpapu on tarpeen liottaa ja huuhdella hyvin ennen ruuaksi valmistusta. Keittoajaksi suositellaan lajikkeesta riippuen 30-200 min. tai kunnes pavut ovat pehmeitä – painekattilassa kypsennys käy nopeammin. Liotus, huuhtelu ja kypsennys ovat tarpeellisia haitta-aineiden takia. Härkäpapua voi käyttää mm. salaateissa, keitoissa, muhennoksissa, kasvispihveissä, kastikkeissa ja lisäkkeenä. Nykyään härkäpavun käyttöä helpottaa saatavilla olevat rouheet ja esikypsennetyt tuotteet.
Faba bean, horse bean, broad bean, field bean Vicia faba
Varieties present: Kontu (seeds or biomass), Fuego, Honey, Fanfare, Pyramid (biomass)
Faba bean is one of the oldest crops cultivated and it is globally a common plant used for both food and feed. Also in Finland it has been used for centuries. Faba bean is an annual grain legume. It can be grown as a pure stand or mixed with cereals. There are varieties available for biomass production and for beans to be used either as feed or food.
Faba bean is self-sufficient in terms of nitrogen thanks to the Rhizobia-bacteria in its roots. Other main nutrients, phosphorus and potassium, need however to be supplied. Faba bean has a high value in the crop rotation as it provides nitrogen for the following crop as well. Further, it improves soil structure and decreases pressure of diseases for cereals.
Faba bean is best suited for sandy and clayey soils. Soil pH should be 6 or higher. Faba been has strong roots and long tap root, which makes soil more porous. The tap root prevents faba bean from lodging and it can efficiently take nutrients from soil, even if it is rather tight. The deep root system improves soil structure and increases microbial activity. The increased porosity improves movement of air, water and roots of other crops in soil.
Faba been is sown into humid soil into 5-7 cm depth. The amount of seeds and fertilizers used depends on whether it is cultivated as a pure stand or mixed with cereals. Inoculation of the seeds is recommended.
Faba been is a good protein feed supplement as the crude protein content in the beans is ca. 300 g/kg DM and in the biomass ca. 190 g/kg DM. Faba bean can be used for all farm animals, but it contains certain antinutritional factors, which must be taken into account when used for pigs and particularly poultry.
Faba bean is a good source of protein and dietary fiber in human diets. Unripened faba beans are taken out of pods, rinsed and blanched, cooked shortly or cooked in a wok. Pods should not be consumed due to antinutritional compounds. Bitter taste of beans is reduced if the outer part of bean is removed. The inner part is also softer. Ripened faba beans harvested in the end of the season are dried, and they keep well in room temperature. Due to the possible harmful and unpleasant compounds, faba beans have to be soaked, then rinsed and cooked well, ca 30-200 min. or until soft. This procedure is important for food safety. After cooking, faba beans can be utilized in every food preparation one can think of, or frozen for fast and easy use later. Nowadays prepared faba bean products, e.g. ground and precooked, which shorten the preparation time are available in shops. Follow the preparation advices in the labeling.